Ir a Página Principal

SAN VICENTE DE PAÚL-1   VILANOVA.(curso 2000/2001)

"Us remeto un conte que pot servir perquè els nens i nenes de les escoles el transformin en una petita obra de teatre, o simplement per llegir-lo i fer un mural o vinyetes."

UN CONTE DE VERITAT

       Una vegada i en un poble de muntanya a prop dels Pirineus, vivien en Joan Paül i la Beltrana Moras. Segurament havien arribat de l'Aragó, com emigrants, per buscar-se la vida. S'estimaven molt. Van tenir 6 fills: Juan, Bernard, Vicenç, Domènec, Maria i un altra Maria.

       Vicenç va néixer pels anys 1582-83 i se'n va anar cap al cel el 27 de Setembre de 1660.

       Ja, des de petits ajudaven els pares a les feines de casa i del camp. Tenien terres, no moltes, per conrear, i alguns animals: ovelles i vaques.

       Els veïns deien que tots els fills d'en Joan i la Beltrana eren bones persones, però que el noi encarregat de pasturar les ovelles, que es deia Vicenç, destacava per la seva bondat. A més a més, era molt intel·ligent.

       El matrimoni parlava en veu baixa a les nits... parlaven de Vicenç. Aquest noi... si tinguéssim diners li posaríem en un bon col·legi, estudiaria una carrera i després ens ajudaria quan nosaltres seríem grans...

       Van sentir que algunes persones bones, i que tenien diners, ajudaven els nois que volien ser capellans... Per un altra banda, Vicenç havia dit a la seva mare que li agradava ser mossèn perquè així ajudaria a molta gent. A més a més, com que ja tenia 12 anys, i era espavilat, se'l podia creure el que deia.

       I dit i fet. Envien el seu fill a estudiar per ser capellà. Per a una família que tant estimava Déu, tenir un fill capellà seria "una cosa gran".

       Estudià a la ciutat de Tulouse, ( França) i a Zaragossa (Espanya). Aprofità molt bé el temps, ja que, als 19 anys era consagrat sacerdot de Jesucrist. Això va ser el dia 23 de Setembre de 1.600. Tot just fa 400 anys.

       Totes les persones que el coneixien, deien que sabia moltes coses: de Déu i dels homes. Algunes famílies riques li demanaven de fer reforç als seus fills. D'aquesta manera va ser professor una temporada.

       Però Vicenç volia treballar en una parròquia, ser capellà d'un poble. I ho va ser de debò. Ajudava a tothom i ensenyava a la gent la manera d'atendre als seus veïns quan tenien necessitat d'alguna cosa. Podem dir que tenia UNA GRAN MANIA: ajudar els pobres.

       Una nit, estava a París. Com que no tenia casa, s'allotjà en una casa que cobraven poc. Compartia l'habitació amb un noi que devia estar molt malament, ja que tossia tota la nit. Van parlar tots dos. El noi li contà que era pobre, que no tenia família, que tenia una malaltia, i moltes coses més, totes de pena.

       Aquella nit, va ser "LA GRAN NIT DE VICENÇ DE PAÜL". Li va fer aquesta promesa a Déu:

       QUE DEDICARIA TOTA LA SEVA VIDA A AJUDAR ELS POBRES.

       A París havia molts pobres, igual que passa ara a les grans ciutats del món. La pobresa es trobava en gent gran, en nens i nenes abandonats, malalts mentals, esclaus i presoners, persones que no coneixien Déu, etc..

       Vicenç, tot sol, no podia atendre tanta misèria. Demanava almoina als rics, es feia ajudar per algunes persones que tenien bons sentiments: senyores, algunes noies, altres mossens, etc..

       Com que hem dit abans que era molt viu, va tenir una bona idea, millor dit: tres bones idees:

  1. FUNDAR LES FILLES DE LA CARITAT.
  2. FUNDAR LA CONGREGACIÓ DELS MISSIONERS PAÜLS.
  3. FUNDAR UNA ASOCIACIÓ INTERNACIONAL DE VOLUNTÀRIES DE LA CARITAT.

       D'aquesta manera, mentre va viure i després de la seva mort, els homes necessitats, de tot el món, serien estimats i atesos.

       Cada any, per la seva festa, diem que Vicenç de Paül és un Gran Sant. I això és veritat. Com ho són totes las persones que estimen Déu i ajuden tot el que poden als altres.

       VOLS PROVAR DE SER FELIÇ, AJUDANT ELS ALTRES ????

       Si ho fem, aquest conte s'acabarà en el cel, gaudint del premi que Déu ens donarà.


Alta-web |Comentarios | Email | Mapa-web | Novedades | Encuentro | Portal | webmasters |
navegador 5.5+